NorgesIndieForfatterSentrum

anette
Nytt liv og mening med Kaoshormoner

Etter mer enn 10 år på loftet, har Anette S. Bjørkes bøker fått en dypere mening. De er nå med i et prosjekt der hovedinntekten blir donert til barn og unge med Kronisk utmattelsessyndrom (CFS/ME).

Da Anette S. Bjørke gav ut boken Kaoshormoner på eget forlag i 2012, hadde hun ikke frimodighet til å kalle seg forfatter. Ikke før hun flere år sener fant ut at det hun hadde gjort var å gå «indie». Nå tar hun frem det bortgjemte restlageret, og kan med stolthet si at hovedinntektene fra de støvete bøkene skal gå til en god sak.

«Jeg husker ikke hvordan jeg kom på at jeg skulle skrive Kaoshormoner, men det var både gøy og lærerikt å gi ut bok på egenhånd. Med musikk til og med. De gamle sangene mine kom omsider til sin rett, og krydrer historien om en kvinne full av kaotiske hormoner på stadig søken. Godt inspirert av Ally McBeal, Bridget Jones og meg selv, er det en historie som er ment å by på mye humor og en del alvor.»

Hvilken sjanger er det?

«Kaoshormoner er vanskelig å plassere. Det er hverken roman eller sakprosa, men å kalle det for biografi er å ta for hardt i. Det er i så fall biografien til karakteren «Klara Mensén». Selv om historien er basert på sanne opplevelser, er det for mye kunstnerisk frihet og for få detaljer til å si at det er meg. Flere viktige hendelser er utelatt, og hullene i CV’ n er beskrevet så diffust at ingen skjønner at det egentlig er hull.»

Hva mener du med hull?

«Jeg tenker på de periodene i livet der man må ta en time-out, og det mest omveltende for meg var da jeg møtte veggen i begynnelsen av 30-årene. Jeg jobbet som sykepleier og musikkterapeut, og tok ikke signalene før det var for sent. Jeg stupte på hodet ut av helsevesenet, musikken forsvant, og det tok lang tid å bygge seg opp igjen.
Nå er jeg 53 og bygger fremdeles, men livet har tatt finurlige vendinger underveis. Med journalistikk i omskoleringssekken, giftemål og fødsel, er jeg blitt en hjemmeværende mamma som skriver litt dann og vann.»

Hva skriver du?

«Litt forskjellig. Jeg har et par spennende prosjekt på gang, men i disse dager børster jeg først og fremst støv av Kaoshormoner, til inntekt for en god sak. Ideen datt ned i hodet på meg som en selvfølgelighet, og den gir på en måte den hullete tidslinjen mening. Bøkene som ble gjemt bort fordi de ikke var perfekte, skal omsider gjøre nytte for seg, og hovedinntekten går til barn og unge med CFS/ME.»

Hva er CFS/ME og hvorfor akkurat dette formålet?

«CFS/ME er en kompleks og gåtefull sykdom. Forkortet og forenklet, en kronisk utmattelse med et bredt symptombildet, som på ulikt vis og i ulik grad rammer hele kroppen. Det forskes for fullt, men ingen har funnet svaret, og det diskuteres på høyt faglig nivå.

Jeg har valgt dette formålet fordi datteren min har slitt med utmattelse i flere år, og vi har erfart hvor avgjørende det er å møte tilstrekkelig kunnskap, oppriktig forståelse og god tilrettelegging fra alle aktuelle instanser, spesielt fra skolen. ME-foreningen tilbyr gratis kurs for alle i skoleverket som er i kontakt med ME-syke elever.»

Hvilken rolle har musikken i prosjektet ditt?

«Musikken har en forsterkende effekt, og jeg er ekstra glad for at sangene har blitt født på ny. Flere av melodiene som ble skrevet på 1990-tallet fikk en kjær plass i Kaoshormoner, men de får en helt annen dybde og mye større verdi når de settes i sammenheng med CFS/ME. Hør for eksempel på sangen «Ensom», og kjenn følelsen istedenfor bare å vite at den finnes.

Det følger en CD med boka, men musikken er også tilgjengelig på SoundCloud. I tillegg har jeg kombinert melodiene og illustrasjonene i små filmsnutter som er lagt ut på YouTube. Disse sier noe om bakgrunnen for prosjektet, og tydeliggjør sangenes rolle.»

Hva har det betydd å være indieforfatter?

«Alt egentlig. Kaoshormoner ville ikke vært til hvis det ikke var for at jeg gav den ut selv, og i tillegg har jeg full råderett over materialet. Det er jo det som gjør at jeg kan tenke helt fritt, og bruke boka og musikken på nytt. Restlageret selger jeg fra nettboken.no, og som bonus følger det til og med et ekstra lite avsnitt.

Jeg kan absolutt anbefale å gå «indie», men neste gang vil jeg prøve å ikke være fullt så egenrådig i prosessen. Det skader ikke å hente inn et par øyne eller to ekstra før manus går i trykken. Da slipper jeg kanskje å stue flaue bøker bort på loftet, for så å finne dem igjen i støvete tilstand flere år senere og lure på om de kan brukes til noe.

Kaoshormoner er kaotisk, men nå vet jeg i hvert fall at jeg er en indieforfatter med et eget indieforlag, som selger indiebøker med musikk til inntekt for veldedig formål. Det er da ikke så verst bare det.»

Tusen takk for intervjuet, Anette og lykke til, både med salget av Kaoshormoner og dine neste bøker.

Jeg gleder meg til å lese boken og har lyttet og kost meg med å høre på musikken din allerede. Alt er sydd sammen med en fengslende stemme som synger sine sarte og smertefulle viser. Gitarspillet er lekende, og vi hører at dette er ikke noe som bare er laget i en fei. Det trollbandt meg som musiker og jeg hørte på alle låtene uten stans.

De fantastiske visene Anette har skrevet og synger selv og som knyttes opp mot boken kan du finne på SoundCloud og det er også noen «tegnefilmer» på YouTube med visene.

Les mer om prosjektet her.

Anette ble intervjuet av Jan B. Sørensen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
e-post

Legg igjen en kommentar